Tuesday, May 6, 2008

SPR BATAL CELUP JARI BERDASARKAN KHABAR ANGIN

Jawapan bertulis Menteri Dalam Negeri Syed Hamid Albar cukup memeranjatkan. Maknanya rakyat ditipu dan diperbodohkan sebelum pilihanraya dulu.

4 Mac, (4 hari sebelum pilihanraya) media melapurkan Tan Sri Rashid mendakwa pembatalan dakwat kekal membabitkan keselamatan negara. Dalam sidang akhbar yang turut dihadiri oleh, Ketua Polis, Tan Sri Musa Hassan dan Peguam Negara Ghani Patail turut memaklumkan sumber polis, beberapa individu yang terbabit telah ditahan untuk membantu siasatan. Laporan BERNAMA menyebut

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) hari ini membatalkan cadangan menggunakan tanda dakwat kekal di kuku atau jari tangan pengundi pada pilihan raya umum Sabtu ini.
Pengerusinya Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman ketika mengumumkan perkara itu berkata keputusan itu dibuat pada mesyuarat hari ini berasaskan nasihat dari segi perundangan serta aspek ketenteraman dan keselamatan awam.

“Hasil siasatan terhadap laporan yang dibuat kepada pihak polis, mengesahkan bahawa terdapat pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab telah membeli dakwat dari luar negara bagi menjalankan aktiviti memujuk dan menyogok orang yang kurang faham mengenai penggunaan dakwat itu untuk dicalit sebelum hari mengundi

Lain pula jawapan Parlimen hari ini.

Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) membatalkan penggunaan dakwat kekal empat hari sebelum PRU12 yang lalu berlangsung berdasarkan kepada desas-desus, jawapan bertulis Menteri Dalam Negeri Syed Hamid Albar kepada MP Fong Po Kuan (DAP-Batu Gajah), beliau menjelaskan SPR dan kerajaan tidak mempunyai bukti kukuh ketika membuat keputusan tersebut.

Dewan Rakyat hari ini mendedahkan bahawa siasatan polis tidak menghasilkan apa-apa bukti kukuh terhadap dakwaan tersebut, meskipun setelah tiga kali siasatan dijalankan.

“Selepas laporan polis disiasat, dan soalsiasat dijalankan kepada pengadu dan saksi, ia didapati tiada sebarang bukti menunjukkan adanya dakwat kekal diseludup masuk dari Thailand,” kata Syed Hamid.

“Dari kenyataan saksi, tiada individu, sindiket atau mana-mana pihak dapat dikenalpasti terbabit dalam penyeludupan dakwat kekal. Laporan pengadu dan saksi dibuat berdasarkan desas-desus,” kata Syed Hamid

TAN SRI RASHID

Mencabar pembangkang buktikan penipuannya. Beliau sedia untuk meletakkan jawatan kalau pembangkang berjaya membuktikan beliau penipu. Walaupun kita dan buktikan berlori-lori penipuan dalam pilihanraya di Malaysia. Antaranya, Likas tepaksa buat pilihanraya semula setelah mahkamah membuktikan memang wujud pengundi hantu. Persempadanan pilihanraya yang terang terang menipu.. Contoh Kem Batu 10 Kuantan dimasukkan ke Parlimen Pekan (Jarak kem batu 10 ke pekan 40 KM.) dan banyak lagi penipuan lain.

TAN SRI MUSA HASAN

Bertanggung jawab menjaga keamanan dan keselamatan negara turut bersekongkol menjadi penipu besar dalam isu penggunaan dakwat khas ini. Mana perginya individu yang didakwa telah ditahan untuk membantu sisatan? Rakyat seperti saya sekarang ini boleh beranggapan, semua tahanan ISA yang di tahan tanpa bicara juga hasil dari khabar angin yang belum disahkan kepastiannya. Malang sungguh Isteri yang kehilangan suami, anak yang tak kenal bapa semata-mata teraniaya kerana khabar angin. Sebab itulah mangsa ISA tidak dihadapkan di mahkamah sebab pihak kerajaan pun tahu mahkamah akan menolah hujah "khabar angin"


ABD GHANI PATAIL

Memang sejak dari dulu rakyat dah mengenali rekod buruknya. Beliau sanggup menjadi perkakas untuk mengaibkan Dato Seri Anwar Ibrahim, bersekongkol menafikan ikat Jamin Suwandi dan Azman dalam kes Tragedi Batu buruk. Cuba untuk menafikan hak jamin Hj Mohd Sabu dan rakan-rakannya yang didakwa kerana himpun Bersih di Parlimen.

3 pegawai tinggi yang dilantik oleh kerajaan menipu rakyat secara terang terangan.

Rujuk laporan bernama

SPR Batal Cadangan Guna Tanda Dakwat Di Kuku Atau Jari Tangan Pengundi
PUTRAJAYA, 4 Mac (Bernama) - Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) hari ini membatalkan cadangan menggunakan tanda dakwat kekal di kuku atau jari tangan pengundi pada pilihan raya umum Sabtu ini.
Pengerusinya Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman ketika mengumumkan perkara itu berkata keputusan itu dibuat pada mesyuarat hari ini berasaskan nasihat dari segi perundangan serta aspek ketenteraman dan keselamatan awam.
“Hasil siasatan terhadap laporan yang dibuat kepada pihak polis, mengesahkan bahawa terdapat pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab telah membeli dakwat dari luar negara bagi menjalankan aktiviti memujuk dan menyogok orang yang kurang faham mengenai penggunaan dakwat itu untuk dicalit sebelum hari mengundi.
“SPR berasa amat dukacita atas keputusan yang dibuat ini. Namun begitu, demi menunaikan kewajipan dan tanggungjawabnya dalam menjamin kelancaran proses pengundian serta ketenteraman serta keselamatan awam, SPR perlu mengambil keputusan tegas dan muktamad ini,” katanya pada sidang media di Ibu Pejabat SPR di sini hari ini.
Turut hadir ialah Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail dan Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan. SPR sebelum ini mengumumkan cadangan menggunakan dakwat khas dari India itu untuk menanda kuku atau jari pengundi bagi mengelak penipuan pada pilihan raya umum.
Tanda dakwat itu bagaimanapun tidak terpakai bagi pengundi pos yang perlu membuat pelbagai pengisytiharan bagi menentukan kesahihannya.
Tanda dakwat berwarna hitam yang membabitkan kos kurang daripada RM1 juta itu bertujuan memuaskan hati semua pihak memandangkan selepas pilihan raya umum 2004, terdapat pelbagai desakan oleh beberapa parti politik supaya SPR melaksanakan suatu kaedah bagi menyekat perbuatan yang dianggap sebagai penipuan dalam proses pengundian.
Abdul Rashid berkata kegiatan itu (mengecat kuku) dikesan berlaku terutama di kawasan luar bandar dan pedalaman bagi menimbulkan kekeliruan dan syak wasangka mengenai status pengundi berkenaan.
“Mereka ini mungkin dianggap sebagai telah mengundi apabila datang pada hari pengundian. Selain itu, kemungkinan terdapat di kalangan pengundi yang terpedaya itu tidak keluar mengundi kerana takut dianggap telah melakukan kesalahan.
“Sekiranya pengundi-pengundi itu hadir mengundi, sudah tentu akan timbul keraguan di kalangan ejen calon dan petugas SPR mengenai status pengundi-pengundi berkenaan. Ini boleh menyebabkan tercetusnya kekecohan di tempat-tempat mengundi yang mungkin sukar dikawal jika berlaku secara berleluasa,” katanya.
Berikutan itu katanya SPR memandang serius keadaan itu kerana proses pengundian dan ketenteraman serta keselamatan awam tidak boleh sekali-kali dikompromi
.