Thursday, October 16, 2008

TABUNG AZAN HINA AGAMA..

UMNO Cheras menubuhkan tabung azan. Menurut Syed Ali Al-Habshyi tujuannya ialah untuk
1. Menyediakan dana melatih Muaazin
2. Membekalkan peralatan pembesar suara untuk masjid
3. Membantu Utusan Malaysia menghadapai saman RM 30 juta Teresa Kok

Sejak bila pulak UMNO sangat prihatin untuk membela agama. Rakyat masih ingat, UMNOlah yang meroboh masjid di Jubli di Bangi, Masjid Kg Bujal Kemaman, Surau Kg Berembang. Malah di Selangor, beberapa masjid di kunci dan di gari.

Saya tak berhasrat untuk membela Teresa Kok. Seeloknya kita bermula dari punca berita. Isu Azan ini berlaku selepas Utusan Malaysia menyiarkan artikel Zaini Hassan bertajuk "Azan, jawi, JAIS, Uitm dan ba-alif-ba-ya…" Petikan artikel itu antara lain menyebut:-

Kira-kira tiga bulan selepas Pakatan Rakyat mengambil alih kerajaan Selangor, seorang Exco kerajaan negeri itu, yang juga seorang Ahli Parlimen dari parti DAP membuat kunjungan ke suraunya. Yang peliknya, YB wanita itu datang pada waktu sebelum subuh.Tanpa rasa malu-malu atau rasa bersalah, dia menasihatkan pengurusan surau itu supaya tidak melaungkan azan dengan kuat menggunakan pembesar suara, terutama pada waktu subuh.

Katanya, “hasil tinjauannya” pada waktu subuh itu, cuma ada imam, bilal dan dua tiga orang sahaja makmum.“Kalau ada macam itu jangan kasi bangun oranglah (dengan azan)…” katanya kepada imam yang ada di situ.Semua yang ada terus “terkedu”.

Mereka berpandangan antara satu sama lain. YB yang baru tiga bulan menjadi Yang Berhormat itu tahukah apa yang dia cakap. Tidak sensitif langsungkah? Tidak sedarkah dia, kira-kira 90% penduduk di kawasan itu ialah orang Melayu beragama Islam.Jika diambil pendekatan isu yang berlaku sekarang, saya ingin bertanya, siapakah yang rasis? Siapakah yang perkauman? Dr. Khirkah, sayakah yang menulis Cuit ini? Atau, YB wanita berkaca mata itukah?

YB Teresa Kok menjawab artikel itu

Hari ini saya rasa terkejut apabiila membaca artikel yang amat merosakkan nama baik saya dalam Utusan Malaysia (10 September 2008). Kandungan dalam artikel yang ditulis oleh Zaini Hassan ini penuh dengan pembohongan. Beliau memetik kata-kata pembohongan Khir Toyo dan mendakwa saya membawa penduduk di Puchong membantah azan masjid.

Dalam artikel Zaini ini, beliau menulis saya pernah pergi masjid berkenaan sebelum subuh dan menasihatkan pengurusan surau itu supaya tidak melaungkan azan dengan menggunakan pembesar suara.Oh my God, bila saya pergi ke surau Puchong pada awal pagi?

Saya biasanya bangun selepas pukul 7 pagi, buat apa saya pergi ke surau Puchong pada awal pagi? Sebenarnya, sampai sekarang, saya pun tidak tahu di mana letaknya surau tersebut.

Dalam mesyuarat exco Kerajaan Selangor pada pagi ini, kami telah membincangkan isu ini. Kami berpendapat kami mesti menghendaki pihak Utusan Malaysia, Zaini dan pihak-pihak berkenaan yang telah menyebarkan berita palsu dan pembohongan tersebut untuk menarik balik kenyataan pembohongan mereka dan meminta maaf, kalau tidak, tindakan undang-undang akan diambil terhadap mereka. Kami berpendapat tibalah masanya bagi kami untuk tegas terhadap pihak yang membuat pembohongan.

Maknanya Utusan telah salah dalam melapor dan mengambil berita. Berita itu adalah bohong dan fitnah. Peliknya kenapa UMNO Cheras beriya-iya nak tubuh tabung azan yg antara tujuannya membantu akhbar yang menyiarkan berita PALSU. Kepalsuan, pembohongan dan fitnah tak harus dibela dan dipertahankan.

Ini menghina agama. Agama digunakan untuk membela kepalsuan. Utusan bersalah kerana laporan palsu. Adakah kerana Utusan milik Melayu maka ia dipertahankan walaupun bohong, manakala orang cina walaupun teraniaya kita pelamkan mata.