Thursday, November 6, 2008

BILA TAKWA TIDAK MEMANDU MANUSIA

Saya mendapat maklumat ini dari laman tranung kita. Rasanya ia amat penting disebarkan supaya kita berhati-hati bila menggunakan PC ditempat umum.
HATI2 KALAU MEMAKAI PC DI TEMPAT UMUM (SEPERTI INTERNET CAFE, DLL...) CEK BELAKANG PC DAN LIHAT APAKAH ALAT INI ADA DI BELAKANG PC, BILA ADA, JGN PAKAI PC ITU!!!!

Alat ini dicucuk di hujung cable keyboard yg terhubung ke PC, ini digunakan untuk menyimpan semua data yg telah diketik oleh keyboard itu...Kebanyakan ini dipakai di Internet kafe, pameran, hotel dan lapangan terbang.

Maka berhati-hatilah terutama anda yg menggunakan Internet di tempat seperti itu untuk mengakses account bank online atau site penting lainnya.

Setelah anda selesai masuk ke account bank online, dan meninggalkan PC, sesiapa sahaja dgn mudah boleh membuka account itu kembali dgn apa yg sebelumnya anda ketik, segalanya telah tersimpan di dlm Black Device.

Jadi, sebaiknya anda periksa dahulu PC jika ada sesuatu yg mencurigakan di belakangnya sebelum menggunakan Internet di tempat umum untuk mengakses site penting.

Semoga informasi ini berguna untuk anda semua.. supaya dapat mencegah terjadinya hal2 yg tdk diinginkan